Interrail

Az EXPLORER Vasutas Világjáró Klub (EVVK) Magyarország legnagyobb szabadidős vasúti szervezete. Célja, hogy vasutas és civil utazókkal egyaránt megismertesse a belföldi és külföldi kultúrális, nemzeti és természeti értékeket. Ebben a blogban elsősorban Európában, a FIP, INTERRAIL, vasútijegyekkel történő vonatos utazások élménybeszámolóit, útleírásait olvashatjátok. Minden érdeklődő jelentkezését szívesen vesszük.

EVVK.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vasutasok.hu

Nincs megjeleníthető elem

2010.10.27. 19:31 WWW.EVVK.HU

Postojna a Szlovén "Aggtelek"

Címkék: turizmus utazás szlovénia egészség európa kirándulás vonat vasút barlang postojna

Postojna a A magyar utazók körében még kevesek által ismert település, mely Budapestről vonattal is könnyen megközelíthető, rendkívüli kincset rejt! A Pivka folyó a föld alatt utat törve kb. 4 millió év alatt rendkívüli barlangrendszert hozott létre. Termeiben csodálatos helyenként több tíz méter magas cseppkő oszlopok és díszes alakzatok alakultak ki. „Életkoruk” különböző: a „fiatal” 8.000 évestől egészen a 100.000 évesig vegyesen lelhetők fel. A világon elsőként látogatható barlang, erről tanúskodik egy 1213-ból való aláírás a falon, de találtak itt őskori eredetű csontból és kőből készült szerszámokat is. A barlang kiépített hossza 4,7 km, melyből 1,2 km a gyalogos szakasz. Rögtön a bejárat után először a barlangi kisvasúton foglaltunk helyet.  12 km/h sebességgel robogtunk a föld belsejébe! A  sziklák és cseppkövek rendkívüli közelsége (néhány cm) miatt a sebesség szédítőnek tűnt, és helyenként még a fejünket is lehúztuk, nehogy egy c"seppköves skalpolásban" részesüljünk...

Hihetetlen, de a kisvonat elődje bár kézi erővel volt meghajtva már 1872-től szállította a gyógyulni vágyókat. Diesel kis mozdonyok 1914-től álltak üzembe, melyeket később elektromosra cseréltek. Az egyenként csaknem 100 utast szállító szerelvények, naponta több mint 10.000 látogató szállítására képesek.

Kristálytiszta hűvös (~10 °C) levegő fogadott a barlangban mélyén. Pozitív élettani hatását számos vizsgálat bizonyította, ami a betegre jó hatással van, de az egészségesnek is felüdülést hoz. Különösen a légúti és asztmatikus betegségek kezelésére, megelőzésére rendkívül ajánlott! A kb. 1,2 km-es gyalogos szakasz tulajdonképp egy légút tisztító rekreáció barlangnézés  kombinálva a csodálatos cseppkőoszlopok látványával. A cseppkövek a leszivárgó csapadékvíz által okozott vegyi folyamat során keletkeztek, formájuk és színük a víz mennyiségétől, vegyi összetételétől és néhány további csak részben ismert tényezőtől függ. A fehér színű cseppkövek nagyon kevés szennyező anyagot tartalmaznak, ezeket tiszta mészkő alkotja. A különböző színű árnyalatokat különböző egyéb ásványi anyagok okozzák.

Sajnos a barlangban tilos fotózni! "Mellényzsebből" nehéz jó képeket készíteni (de hajrá).., viszont, ha lebuksz nem hagyják szó nélkül...

 

A cseppkövek mellett megtekinthetjük még a barlangi vak gőte néhány példányát. A proteus anguisus latin nevet viselő faj kizárólag barlangban él, szervezete rendkívüli módon alkalmazkodott a barlangi körülményekhez, egyedei 100-120 évig élnek a barlang alsó, ma is vízzel kitöltött járataiban óriási egyedszámban. A víz által behordott apró élőlényekkel táplálkoznak, kopoltyúval lélegeznek, s tojással szaporodnak, bár szaporodásukat természetes környezetben még senkinek nem sikerült megfigyelni. Természetes ellenségeik nincsenek, egyedül a karsztvízbe kerülő esetleges szennyeződések veszélyeztethetik, így ezen a vidéken különösen ügyelnek a karsztvíz védelmére. Továbbhaladva a barlang látogatható részén újabb érdekességbe a Hangversenyterembe (Koncertna dvorana) léptünk. A terem jó akusztikájának és alkalmas méretének köszönhetően rendszeresen szolgál hangversenyek színhelyéül. A terem egyszerre 10.000 álló vagy 3.000 ülő vendég befogadására képes. A kellemes és frissítő séta után rövid barlangi shoppingolást követően ismét vonatba szállva robogtunk át a "fekete" jelzővel illetett barlangban (Crna jama). E járatszakasz falait és cseppköveit valóban a fekete szín jellemzi, ugyanis 1944. április 23-án a szlovén partizánok a barlangban felgyújtották a német megszállók itt elrejtett üzemanyag tartalékát, s a benzin égése során keletkezett korom vastagon rakódott a falakra. A vidámparki élményeket is megszégyenítő barlangvasutazás után még egy belső zúgó látványa felett elhaladva a barlang természetes kijáratán át távozva irány a "nagy" vasútállomás.

A fotózási tilalom ellenére, ha bárki kedvet kap, ne habozzon, mert megéri felkeresni a barlangot! És még egy jó tanács: kényelmes túracipő, vastag pulóver és széldzseki ajánlott!

Egészségmegőrző kirándulásunkban a Vasutas Egészségpénztár is partner volt.

komment

süti beállítások módosítása