Interrail

Az EXPLORER Vasutas Világjáró Klub (EVVK) Magyarország legnagyobb szabadidős vasúti szervezete. Célja, hogy vasutas és civil utazókkal egyaránt megismertesse a belföldi és külföldi kultúrális, nemzeti és természeti értékeket. Ebben a blogban elsősorban Európában, a FIP, INTERRAIL, vasútijegyekkel történő vonatos utazások élménybeszámolóit, útleírásait olvashatjátok. Minden érdeklődő jelentkezését szívesen vesszük.

EVVK.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vasutasok.hu

Nincs megjeleníthető elem

2010.11.02. 17:14 WWW.EVVK.HU

Szardínia az igazi élményszám

Címkék: turizmus utazás kirándulás vonat nyaralás élmény szardínia

Ez számomra az igazi élményszám. Ez a sziget egy fátyolos nő, a maga szépségével, hívogató csáberejével, romantikájával. Édesgeti, hívogatja de el is taszíthatja az idegent.  

Jut eszembe a hasonló nevű halhoz semmi köze. Aki "Spanyollal vagy Göröggel" hasonlítja össze csalatkozhat.

Itt nincsenek akciók, van helyette érintetlen környezet meghökkentő képződményekkel. Csodálatosak a nők és műértők véleménye szerint a pasik is átlagon felüliek.

 

 

A szárd egyébként, büszke nép. Elmondásuk szerint a szicíliai maffia sem tudott itt gyökeret verni. A nemzetség sajátos evolúcióval nyerte el mai arculatát, merthogy a különböző népek betelepülése erős nyomot hagyott a népcsoport "ujjlenyomatán".

Nyugaton a (spanyol) katalán hatás a jellemző, délen különösen - de amúgy majdnem mindenhol - érződik az arab hatás.

Alábbi térképhez ne  felejtsd el telepíteni a Google Earth bővítményt, majd újraindítani a rendszert!!! 

 


Nagyobb térképre váltás

 

A földdarab egyébként nem szolgál az Eiffel toronyhoz fogható, mindent elsöprő "turista detonációval", ereje a természetben rejlik. Vonat is jár - ha ritkán is - a szigeten. Ha van pénzed kölcsönözhetsz kocsit, (ha velünk jössz segítünk neked) így a legegyszerűbb bejárni a területet.

A hegyek völgyek közt a vörös törzsű, agg óriások, a kérgüktől megfosztott parafák. 10 év mire kiheverik a nyúzást. A csonka kúp formájú kövekből kirakott, mesterséges képződmények a nurágék. A partokon de útközben is találkozhatsz rendhagyó szikla képződményekkel, ilyen pl. az Elefánt.

Az erősen tagolt partvonal sokfelé sokféle stílust rejt magában. Vannak sziklás szakadékok. Stílusosnak tartok egy naplemente bambulást a Capo Caccia (Vadász-fok) valami finom kis zenével, borral és KEDVESSEL. Vigyázat! Könnyen felállhat a szőr a karodon a kellemes borzongástól. (Zene helyett olvashattok is egymásnak mondjuk Moráviát. Aztán kímélni a bokrost! ;-))

 

Vannak még sziklás partok, amelyekre nem tanácsos merészkedni mert már szárazon kitörheted a nyakad.

Valledoria mint part eléggé rendhagyó. Egy keskeny homokpad egyik oldalán sós, míg a másik oldalán édesvízben fürödhetsz.

Tutto bene az Algheroi strand, amelynek alkotója a hófehér föveny. A homok olyan könnyű hogy alkalmanként a part menti útról kell visszahordani.

Sokat tanulhatsz a mediterrán világból ha megtapasztalod a városok három arcát: A délelőtti életképek nem sokban különböznek a hazaitól csak mások a szereplők. Az ismerősök ha összetalálkoznak beülnek egy kávézóba. Egy kinti ismerősömmel ezt az élményt volt már alkalmam megtapasztalni, amikor is utálatom ellenére 3 kávét ittam meg egy délelőtt folyamán. Az esti népi megmozdulás felér egy hazai fesztivál hangulattal. Csupa élet és lüktetés a forró estéken.

Nekem azonban a szieszta tetszik igazán. Ez a "nappali éjfél" furcsa hangulatot kölcsönöz a településeknek. Fotózni ekkor tudsz a legjobban, ugyanis egy árva lelket sem látsz sehol.

A városok közül kimagasló attrakció Alghero frankó kis óvárosával. A környéken van a már említett Capo Caccia, alatta a Neptun barlanggal. Valledoriai törzshelyünkről átlátni a szárd-kastélyra Castelsardo-ra. Enni márpedig jó itt is. Megkóstolhatod a különböző kenyereket, de egy napnál tovább ne tartsd őket, mert fűrészre lesz szükséged. Jól el tudják kapni a tenger gyümölcse salátát. Bevallom, a borok mérsékelt fogyasztása nem hozott katarzis közeli állapotba, miután a vöröset szobahőmérsékleten isszák. Ha rendelsz van kancsós is (karaf) ez olcsóbb. Amit tudok javasolni az oldalbordáknak is, az Mirtó. Ez egy édes likőr. Van vörösben és fehérben, gyengében, lórúgás erősségűben, szimpla és díszüvegben. Csak óvatosan mert ha bekarcolsz kegyetlen a másnap.

Megvallom megvisel a szigettől való búcsúzás. Ha teheted válaszd a visszaúton Golfo Aranci-t vagy Porto Torres-t kiindulási állomásként. Szép lesz.

U.i.: 2011-ben jó lenne ismét ellátogatni a szigetre, amire reális esély van...
Addig is egy gyenge kis promó (ha bírja a proci nyomd 720 HD teljes képernyőn).

 

komment

süti beállítások módosítása